Ben ik wel de vader van mijn kindje?

Gefeliciteerd! Je vrouw, vriendin of scharrel is zwanger. Hopelijk van jou, maar misschien weet je dat niet zeker. Dit is natuurlijk een pijnlijke vraag, waar waarschijnlijk al veel aan vooraf is gegaan. Toch is het wel fijn als deze vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord. Dat geeft namelijk rust voor jullie als ouders, en daardoor ook voor het kindje. Gelukkig kun je tegenwoordig, met behulp van de meest moderne technieken, een prenatale vaderschapstest laten doen. Wellicht heb je voorafgaand aan zo’n test nog wel wat vragen. Dit is niet meer dan logisch. Daarom zijn er in dit artikel drie veel voorkomende vragen met antwoorden opgeschreven. 

Vraag 1: Hoe werkt een prenatale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest wordt gedaan op basis van DNA. Als je een test bestelt, krijg je een pakketje met materiaal en instructies toegezonden. In deze instructies staat hoe je op de juiste manier het DNA af kunt nemen. Jij, als vader, moet jouw wangslijm afnemen. Dit kun je zelf doen. Bij de moeder is het noodzakelijk om bloed af te nemen. Hiervoor moet ze naar een huisarts, prikpost of verloskundige. Het is niet verstandig om zelf bloed af te nemen!

Als jullie beide testen hebben afgenomen, dan wordt het pakketje opgehaald. In het laboratorium wordt het DNA van de ongeboren baby uit het bloed van de moeder gehaald. Dat bloed gaat namelijk via de placenta, waardoor het DNA van de baby in het bloed van de moeder terecht komt. Dit DNA wordt vergeleken met het DNA van de vader. Je krijgt vervolgens de uitslag binnen 4 tot 8 werkdagen. De testen kun je online bestellen en de uitslag kun je ontvangen via de post of via een e-mail.

Vraag 2: Waarom doe je een prenatale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest doe je niet zomaar. Je kunt deze test doen als je erachter wilt komen of jij echt de vader bent van het kindje. Omdat er geen DNA wordt afgenomen bij de baby vormt de test geen risico voor het kindje. Dit is anders dan bij een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Je kunt de test al vanaf de 9e week doen.

Vraag 3: Hoe betrouwbaar is de test?

Natuurlijk wil je weten hoe betrouwbaar deze test is. Logisch, want het is een belangrijke vraag. De prenatale vaderschapstest heeft een zekerheid van 99,9% dat het de biologische vader aanwijst. Als je niet de vader bent van het kindje geeft de test dit met 100% zekerheid aan.