Gezondheidsproblemen bij katten

Net als mensen worden ook katten wel eens ziek. Soms gaat dit vanzelf over, en met andere problemen hebben ze juist wat hulp nodig van hun baasje. In deze blogpost lees je over de veelvoorkomende problemen bij katten. Ook lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat je kat weer snel beter wordt.

Overgeven, diarree en blaasgruis

Overgeven en diarree zijn veelvoorkomende problemen bij katten. Deze problemen komen vaak voor bij katten die veel buitenkomen. Buiten eten ze alles wat ze kunnen vinden en dit is niet altijd goed voor hun maag. Het overgeven en de diarree gaan meestal vanzelf over. Je kunt ervoor kiezen om je kat een dagje niet te voeren of zorg  dat je hem licht verteerbaar voer geeft.

Daarnaast hebben katten vaak blaasgruis. Dit zorgt er voor dat hun urinewegen beschadigen. Het blaasgruis kan verschillende oorzaken hebben. Laat daarom altijd de urine van je kat zal checken door de dierenarts. Hoe merk je dat je kat last heeft van blaasgruis? Dit zie je bijvoorbeeld aan bloed in de urine, pijn bij of moeite met het plassen, veel plassen in één keer, plassen op ongebruikelijke plekken, voortdurend wassen rond de genitaliën of zelfs helemaal niet meer kunnen plassen. Denk jij dat je kat last heeft van blaasgruis? Laat de dierenarts hem dan behandelen!

Luchtweg infecties

Veel katten krijgen wel eens te maken met een infectie van de bovenste luchtwegen. Dit komt vooral voor bij katten die samen onder één dak leven met andere katten, of katten die een tijdje in een pension hebben gezeten. Vaak gaat het om een virus dat wordt verspreid onder de katten door te hoesten, niezen en het delen van water en/of voer. Het is belangrijk om met je kat naar de dierenarts te gaan zodat ergere problemen kunnen worden voorkomen én je katten elkaar niet steeds blijven aansteken.

Wormen in de darmen

Daarnaast kan je kat last hebben van wormen. Wormen kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Echter zijn er niet altijd even duidelijke symptomen waar te nemen. Daarom is het belangrijk om alert te blijven en je kat regelmatig te controleren. Ook kun je maatregelen nemen om wormen te voorkomen. Er zijn speciale middelen te krijgen voor het ontwormen van een kat. Let op om welk soort worm het gaat, want voor ieder probleem is er weer een ander middel. Wormen komen vooral voor bij jongere katten. Vrijwel iedere kitten krijgt minstens één keer te maken met dit probleem. Dierenartsen checken huisdieren vaak regelmatig om er snel bij te zijn. Zo kan het probleem snel weer verholpen worden.